Какаовите зърна съдържат над 600 различни аромата. Когато шоколадът е произведен от качествени зърна и се обръща внимание на всички детайли, ароматите се усещат в готовия продукт.

 А Вие обръщате ли внимание какви аромати се съдържат във Вашия шоколад?

Вкусовете могат да бъдат от плодов до такъв на подправки – спокойно можем да говорим за широк спектър шоколадови вкусове. Напоследък все по-популярни стават т.нар “Chocolate tastings/Шоколадови дегустации”  – семинари, уъркшопове, или просто срещи, на които се опитват различни видове шоколад. И някак си е доста изненадващо как всеки техен посетител  твърд, че усеща различен на вкус шоколад, от една и съща партида.  И наистина е така да видим защо.

Отговорът дава нюйорксата шокоблогърка (и доказана шокохоличка)  Шарън Терензи:

“Ароматите в шоколада зависят от времето, климата, датата и дори часа, когато какаовия плод е откъснат от дървото.  Отделно от това всеки човек е с различни възприятия (не само вкусови), които се дължат на небцето, настроението, съзнанието и сърцето. Така например служител в хранителната индустрия по-лесно разпознава  ароматите в блокче шоколад от служите в корпоративен офис. Същата разлика се открива между отнася пътуващи хора и домошари.  Хора, които всекидневно пробват нови хранителни вкусове определено по-добре  усещат различните аромати в шоколада в сравнение с тези които се предочитат традиционнто хранене.

Друг фактор, определящ доколко са разгърнати какаовите аромати в шоколада, който консумираме е тероарът” (Тази така модерна в последните години думичка в шоколатиерството се отнася за географското място, където е отгледано конкретно какаово дърво). По долу Шарън посочва графика, която може да се види върху опаковките ма известния шоколатиер Michel Cluizel:

taste
 

” От значение за начина по кото се усеща шоколада – продължава Шарън – е мястото, където е отгледан човек. Типчните за района подправки се пазят в съзнанието ни за много дълно време. Те помагат в изграждането на светоусещането на всеки отделен индивид и предопределят вкусовете ни.  Парадоксално е, обаче, че това не помага при разпознаване на всички аромати в шоколадово блокче. Истината е ароматите с които човек е свикнал се усещат най-трудно в различни от траниционните за него храни. Например италианец, роден в Сиция – земя, известна със свежите си лимони и портокали- трудно открива цутрусовия вкус в шоколада, за разлика от човек който не расъл там.  Друг ярък пример е как ако сте на  една маса в ресторант  с индиец и хапвате лютиво къри, Вие най-вероятно се давите от лютивия вкус, докато, докато индиеца изобщо не се впечатлява. Същото се отнася и при хапването на шоколад с пикантни нотки. 

Още еин силен фактор, който влияе на вкусовете ни е детството.  Любими от детството аромати трайно се настраняват в съзнанието ни. Ето защо определен аромат може да провокира спомен за отминало събитие. Несъзнателно способността ни да разпознаваме определени аромати от детството  влияе  на вкусовете ни. Например ако баба Ви ви е приготвяла любими бисквити с канела вкусовите Ви брадавици с удоволствое ще се “разтопят от удоволствие” когато открият канелен вкус в шоколад, който си хапвате. Ако обаче в детството си стре мразили канелени бисквити, а баба Ви насила ги е предлагага, шоколад с канела ще донесе неприятни емоции”. 

Затова НЯМА ПРАВИЛНО И НЕПРАВИЛНО усещане при консумацията на шоколад.  Както казват руснаците “На вкус и цвет товарищ нет”. Има едно нещо с което можете да подобрите сетивността на Вашето небце – приложете максимата на Мечо Пух – колкото повече, толкова повече. С други думи консумирайте всеки ден различен на вкус шоколад и откриййте шокоспециалиста в себе си.

Успех!