Превод от Интернет сайта The Verge 

Учени от университета ” Temple” във Филаделфия са открили начин  да редуцират маслеността на шоколада, без това да влияе на качеството му. За да се топи шоколада в устата какаовата маса в него трябва да бъде поне  40%. Новият метод, представен от университета, показва как високото съдържание на какаово масло може да бъде избегнато, без загуба на качеството в крайния продукт, с помощта на умело прилагане на електрическо поле.

Електрологията е наука (конкретна информация за нея може да откриете тук на английски език ), занимаваща се с въздействието на електрическо поле върху свойствата на флуидите.

Учените от университета откриват, че електрическо поле, поставено по определен начин, намалява вискозитета на шоколада. (за какво се отнася “визскозитет” може да проверите в “шокоречника” в сайта ни). Полето поляризира какаовите частици, които се преоиентират и съединяват вътре в шоколада, превръщайки се в къси вериги,  които се топят по-лесно.

 

chocolate patent

Снимка: http://www.theverge.com/2016/6/20/11979138/chocolate-manufacturing-low-fat-electrorheology

 

 Шоколад с намален вискозитет означава минимално съдържание на задължителното маслено съдържание, което екипа на университета успява да свали на 32% от 40%.  Те подчертават, че такъв шоколад е значително по-здравословен за консумация . Не пренебрегват, обаче, и факта, че какаовото масло отдавна е наложен здравословен продукт.

Изследването е публикувано на 20 юни тази година  и вече има два патента, издадени от US Patent and Trademark Office. Спонсорирано е от шоколади “Mars” – компания, силно заинтересована в развитието на нови производствени методи. Авторите на изследването казват, че “очакват нов вид шоколад, по здравословен и вкусен от досегашния.” Докладът им обаче не е подплатен с конкретни данни.

Няма гаранция че “Марс” или някоя друга компания че използва технологията за производство на по-здравословен шоколад.  Потенциалът за продажба на подобен продукт очевидно е огромен, което само по себе си е вълнуващо за големите производители. Ние,  скромните шокохолици с голям интерес наблюдаваме как визкозитета на любимия ни шоколад може да бъде подобрен с помощта на електроинжинерството.