Шоколадът е съвършеният десерт. Природен продукт, разтапящ се в устата. Истинският шоколад съдържа в себе си над 600 аромата. Сам по себе си е здравословен, вкусен и изкушаващ. Но човек винаги иска повече. Затова не се задоволява само с блокче шоколад, а се стреми да го комбинира с други вкусове, за да достигне още по-голямо съвършенство. С времето са се наложили определени комбинации на храна с шоколад, които в наши дни са достъпни.

chocolate-pairing-nuts

Шоколад с ядки

Най-популярната комбинация е шоколад с лешници. От неповторимата джандуя, създадена през 1852 г. от италианеца Изидор Кафарели, през познатия на всички шоколадов крем с лешници Нутела (създаден след II-рата световна война), до белгийската лешникова пралина – комбинацията на лешник и шоколад е винаги неустоима. Всеки себеуважаващ се шоколатиер задължително я има в каталога си. Други успешни комбинации с ядки, наложени през годините, са бадеми (всеки познава шоколадовите бонбони с марципан “Mozzartkugel”), шам фъстък, кашу…

chocolate-pairing-fruits

Шоколад с плодове

Успешните комбинации на шоколад с плодове (изсушени и свежи) са: с ягоди, малини, горски плодове, манго, грозде, смокини, портокал.

chocolate-pairing-herbs

Шоколад с подправки

Безспорен лидер в тази комбинация е ванилията.

Шоколад с билки

Шоколад с билки

Билките, които се съчетават най-добре с шоколад, са: лавандула, мента, чили, канела, морска сол, индийско орехче, джинджифил, анасон.

Шоколад със сирене

Шоколад със сирене

Успешни комбинации за тази двойка храни са:  пармезан,

 

Моле поблано

Шоколад с пуйка

Едно от най-известните ястия в Южна Америка е “Моле Поблано” – пуйка в шоколадов сос.

 

Шоколад с бекон

Шоколад с бекон

Един от най-известните десерти в САЩ е “Mo’s bacon bar” – бекон, обвит в шоколад.

Лазаня с шоколадов сос

Лазаня с шоколадов сос

В Сицилия, Италия от дълго време приготвят лазаня с шоколадов сос по стара аристократична рецепта. Лазанята се приготвя като класическата болонезе, но вместо доматен се добавя шоколадов сос.