beer-chocolate

От 2008 г.  на 5-ти август се отбелязва международният ден на бирата. Цифрите на празника тази година са:  334 събития в 193 града в 46  държави. За да отбележим подобаващо празника задължително ще го подсладим в шоколад.

Бира и шоколад!? “Мммммда” или “не, благодаря”? Всичко е според предпочитанията, нали?

Все пак тази комбинация става все по популярна! Особено през лятото. И когато човек не може да прецени кое предпочита повече, ги комбинира. Представяме ви нашето проучването относно начините на комбинация на двете на пръв поглед не дотам съвместими изкушения.

Правило за по-хубаво или  по-вкусно няма. Всеки почитател държи и търси на собствения си вкус. Има, обаче, общи насоки, които правят дегустацията по-добра

  • Всяка течност прочиства небцето от предишни вкусове и/или аромати и бирата не прави изключение. Самата тя оставя специфчен вкус и послевкус в устата. По това различаваме самите видове бира. Колко траен е вкусът на всеки вид зависи от това колко газирана е напитката.  И тук правилото при дегустация е – по-газираните прочистват небцето по-добре в сравнение с по-малко газираните. Тоест ако желаете да разделите ясно вкусът на шоколада го консумирайте с по-газирана бира и обратно – ако желаете да смесите добре вкусовете им опитайте с по-малко газирана бира.
  • За подсилване вкуса на шоколада, може и да го консумирате с бира, чийто вкус контрастира на горчивината или сладостта. Тъмен шоколад с високо какаово съдържание, (с по-горчив вкус от останалия) чудесно се подсилва с консумация на лека бира с плодови нотки. И обратно – за да усетите сладостта на млечния или белия шоколад пробвайте с по-горчива бира.
  • Например, за да подсилите вкуса на сладкиш, приготвен с натурален шоколад може да го поднесете с тъмна ирландска бира – леко препечения вкус на пивото подсилва горчивината на натуралния шоколад и обратно. И в допълнение плътността на силната бира изчиства небцето и го подготвя за следващата хапка сладкиш.

 

За онези, които предпочитат бирата без съпътстващо блокче  шоколад, но държат  все пак на вкуса му различни пивоварни по света, включват аромат на шоколад при производството на  бира. Разгледайте едни от най-популярните шоколадови бири по света:

Youngs-Double-Chocolate-Stout

Едната от най-известните е  Young’s,   с предложението си  Double Chocolate Stout. Съдържанието й на алкохол е  5.2 % и се  предлага в стъклена  бутилка.  Вкусът й  е плътен , без да е прекалено сладък. Събрала е доста  с престижни награди по време на различни фестивали.  Светлото пиво се прави от хмел, шоколадов малц, специална захарна смес, истински натурален шоколад и шоколадова есенция.

 

76570730_4706cd964d_b (1)

Датският пивоварен гигант Карлсберг, също предлага в колекцията си бира с шоколадови нотки –  Criollo Stout.

 

brooklyn_brewery_-_black_chocolate_stout

Шведите също имат шокобирено предложение, произвеждано е малка пивоварна в Bredaryd.   По време на голям бирен фестивал е избрана  между 300  останали за “Най-добрата европейска бира” . По неин образец американци от пивоварна в Бруклин създават  Black Chocolate Stout.

choc-indulgance-001

Нюйоркската пивоварна Ommegang,   включва в менюто си изкушаващо предложение  светла белгийска бира с белгийски шоколад под името Chocolate Indulgence Stout.

По- смела комбинация от  череши, бира и шоколад предлагат  господата от пивоварна O' Fallon  в Мисури . Тъмна пшеничена бира с вкус на обвити в шоколад череши със съдържание на алкохол 5.7 % .

По- смела комбинация от  череши, бира и шоколад предлагат  господата от пивоварна O’ Fallon  в Мисури . Тъмна пшеничена бира с вкус на обвити в шоколад череши със съдържание на алкохол 5.7 % .

 

l_4361_chocolate-beer-glasses

Японците от пивоварна Sankt Gallen пък не оставят никакво съмнение как трябва да се поднася шоколадовата им бира – в шоколадова чаша, която се продава заедно с бутилката шокобира.

Наздраве & приятен апетит 🙂

 

източници :

 Тhe Perfectly Happy Man

 Beer.about.com

 О’Fallon brewery

telegraph.co.uk

finedininglovers.com