“Обиколка на шоколадова фабрика Fry’s” е автентична  статия публикувана 1884 г. в Англия.  По това време шоколадовият бизнес на Fry процъфтявал, а фабриката им била сред най-известните в Обединеното кралство. Появата на шоколадовото блокче е тяхна заслуга.  Ето част от история им, публикувана в печатното издание на книгата “Шоколадът е отговорът”:

Първата шоколадова фабрика във Великобритания отваря врати през 1728 г. в Бристол от  Джоузеф Фрай (Joseph Fry) и неговата съпруга Анна (Anna). В производството и за обработката на какаовите зърна били въведени наскоро откритите хидравлични машини. Начинанието станало доходоносно. Джоузеф настоявал бизнесът да остане изцяло семеен. След смъртта му през 1787 г. съпругата му застанала начело на фабриката и я преименувала на “Anna Fry & Son”, като включила сина им Джоузеф-младши в начинанията. Той я наследил след смъртта на майка си, като наново сменил името й на J.S. Fry & Sons. Упоритата му работа, заедно с уменията, които наследил от родителите си, го превърнали в един от най-известните шоколатиери по онова време. Предал своите умения на тримата си синове и ги направил партньори във фирмата. През 1847 г. синът на Джоузеф Фрай III – Франсис – оглавил компанията и под негово ръководство Fry & Sons създали първото шоколадово блокче такова, каквото го знаем и днес. То съдържало какао на прах, захар и разтопено какаово масло, извлечено от зърната. И можело да се топи в устата! За времето си това било революционно откритие. На вкус било доста по-грубо и горчиво от днешните, но си остава изключително откритие за световната история на шоколада.

Екипът на  Интернет сайта пък  “Амано шоколад”   се натъква на статията ““Обиколка на шоколадова фабрика Fry’s” и публикува оригиналния текст (с леки редакции) на страниците си. Нашият екип се постара да преведе статията, която с удоволствие споделяме с вас. Снимките са от оригиналният документ, който авторите от Амано шоколад публикуват. Приятно четене:

Chocolate Factory Tour. Fry's Chocolate in Bristol in 1884

“Всеки, който минава по Wine Street в Бристол  Bristol, усеща че е близо да шоколадова фабрика. Ароматът, който се носи във въздуха е неустоим. Фабриката същесвува вече век и половина ( б.а: статията е от 1884 г.) .  Първият и патент за шоколадов продукт е с дата 1730 г. и  принадлежи на настоящите собствениците на фабриката. Самата сграда също е тяхна и въпреки че е старата сграда, е красива, масивна и се откроява сред новите сгради,  които към настоящия момент (б.а -1884 г.) произвеждат няколко тона шоколад и какао дневно.

Всеки, престъпил прага на фабриката не може да остане безучастен към шума на машините и усещането за постоянно движение в сградата.

Ето например колелата показани на снимката по-долу са  с огромен диаметър и въртящи се  точила постоянно работят и пресоват смакчват какаовите зърна. Издухващата машина маха черупките им, а  асансьора до тях качва получената смес до следващото ниво. Така е из цялата сграда – машините заместват човека, което  намалява цената на продукта, а увеличените поръчки от своя страна изискват повече работна ръка. Cocoa Roasting Room in 1884 in Bristol England

Във фабриката посетителят се движи в коридор, заграден от една страна с наподобяващи тухли шоколадови блокчета шоколад. Те изглеждат все едно са  приготвени за построяване на нова сграда. Най-крайните са направени от чисто какаово масло.   От отсрещната страна се намират планина от опаковано какаови зърна, току що внесени в страната.  

Процесът по приготвяне на шоколад започва на горнния етаж. Там в огромни цилиндри (всеки с капацитет няколко стотин тона) се изпичат какаовите зърна, постояно обдухвани с горещ огън. Вече изпечените зърна се поставят в  т.нар. hopper –  дървен контейнер, чието дъно е с площ  1.80 кв. м. В средата си има отвор, през който по тръбопровод зърна преминават през малки валяци (около 7 кв. см), чиято повърхност е  назъбена с малки ножове. Те срязват черупката, но не и самото зърно и по този начин отделят черупките от зърната, които веднага след това попадат в издухващите машини. Там черупките оконателно се отделят от зърната. Следва качване на готовите за пресоване зърна в мелниците, къдетос помощта въртящи барабани, каменни мелници, или въртящи се колела се произвежда плътен,тъмнокафяв, ароматен шоколадов ликьор.

Cocoa Grinding Room in Bristol England in 1884

Помещение за мелене на какао, Бристол, Англия 1884г.

След този процес, следват още два, абсолютно различни един от друг- производство на какаов екстракт (познатото ни днес какао на прах) и производсвто на шоколадови блокчета. Какаовият екстракт се прави като от шоколадовия ликьор се отнема голямо количество какаово масло. Ликьорът, опакован с изключително здрави платнени торбички, се поставя на решетестото дъно на железен цилиндър и се притиска със сила 84 кг на кв. см, – сила, която избива какаовото масло от зърното и  буквално се изцежда през решетката.   Останалата смес в пресата след охлаждане се разделя на две – от едната част се прави какаото на прах а от другата след смесване в малка част от изцеденото какаово масло се оформят шоколадови блокчета.

 

Chocolate Panning Room in Bristol England in 1884

Помещение за производство на шоколад, Бристол, Англия 1884 г.

Making Chocolate Creams in 1884 in Bristol, England

Приготвяне на шоколад със сметана през 1884 г. в Англия

 

Weighing and Filling Chocolate Packages in 1884, Bristol England

Приготвяне на шоколадов през 1884 г. в Бристол, Аннглия

Източник : Amanochocolate.com

Книгата “Шоколадът е отговорът” с автори Красимира Дечева и Ради Стамболов