Шоколадът вдъхновява. Шоколадът провокира. Шоколадът отговаря! Какво по емблематично да подпечатате писмото до любимия  шоколад? Романтичен полъх от времето когато ползвахме истинска поща, за да изпратим ръчнонаписаните пожелания, опаковани в хартиен плик е възможността да зарадвате любимия/любимата с писмо, подпечатано с шоколад. В най-шоколадовите европейски държави – Швейцария, Белгия и Франция може да пуснете писмо, на което да залепите шоколадова марка.

Четитистотин години, след като в град Байон , южна Франция пристигат първитя какаови зърна в страната, френската пощенска служба пускат серия от 10 шоколадови пощенски  марки за да отбележи  годишнината.  Освен че приличат на парче шоколад , върху всяка марка е изобразено и парченце от шоколадовата история.

 

 

Белгия пуска на пазара своите шоколадови пощенски марки се като  реклама на световно известния белгийски шоколад. Шоколадовият вкус на марките е  продължение на успешна кампания с пощенски марки с парфюмен аромат.    Aромат и вкус на шоколад под формата на какаово масло е вкаран в пощенските марки така, че когато човек ближе с език обратната им страна, го усеща. За създаването на марките са използвани снимки на различни шоколадови лакомства – шоколад на гранули, шоколадови ядки, течен шоколад, парчета шоколад, шоколадови пръчици. Шоколадовите марки са с пет различни дизайна.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пионери в шоколадовите пощенски марки са швейцарците. Техните пощенски служби пускат шоколадова марка в чест на Швейцарския ден на шоколд. – 12-ти септември още през  далечната 2001 г. марката се предлага и в сувенире комплект с парче шоколад което според описанието му,