Cadbury-heart-shaped-chocolate-boxПървата в света кутия с шоколадови бонбони била с форма на сърце! Тя е създадена в Англия от шоколадовите производители “Кедбъри”. Ето как:

В европейската шоколадова история и в световен мащаб една от най-големите фирми-производителки на шоколад е “Кедбъри (Cadbury ltd)”. Фирмата е пример за индустриално и обществено развитие на една империя, която продължава да царува и днес.  Основана е през 1824 г. в Бирмингам от собственика на малък хранителен магазин на име Джон Кедбъри (John Cadbury ). Магазинът за шоколадови изделия на Джон се намирал в един от най-модерните и престижни райони на града. В началото клиентите на Кедбъри били най-известните и богати семейства в Бирмингам. Шоколадът струвал доста и само знатните фамилии можели да си го позволят. В самото начало Джон произвеждал  изделията си единствено от какаови зърна, по-късно започнал да прибавя и захар. Продуктите били продавани на блокчета, които клиентите поставяли в чаша и ги заливали с гореща вода или мляко. Шоколадите “Кедбъри” били първите,  придобили известност сред населението заради широка рекламна кампания. Дотогава масовата реклама била непозната в консервативното английско общество. Рекламата допринесла за бързото развитие на фирмата и Джон Кедбъри за кратко време се превърнал в един от водещите бизнесмени в Бирмингам. Непрекъснато увеличаващите се продажби на сладки изделия с превъзходно качество дали  мощен тласък на бизнеса на младия англичанин. През 1847 г. Джон Кедбъри наел огромна фабрика в центъра на Бирмингам и включил брат си Бенджамин и братовчед  си Ричард Кедбъри Бароу в бизнеса. Ричард, освен добър бизнесмен, бил и човек на изкуството – в свободното си време рисувал картини на децата си на фона на красивите английски пейзажи.

Поръчките се увеличавали, фирмата станала официален снабдител на кралския дворец и постепенно възникнала необходимост от нов и различен продукт, който да затвърди лидерството ѝ.  Кедбъри създали бонбони с шоколадов център, обвити в какаово масло и захар. Ричард Бароу предложил да продават бонбоните в красива кутия – нещо непознато дотогава.

Така през 60-те години на 19 век  се родила първата в света кутия с шоколадови бонбони. Представянето й съвпадало с празника на влюбените Свети Валентин, и затова я изработили с форма на сърце.  Илюстрацията върху капака ѝ изобразявала засмяната синеока и русокоса дъщеричка на Ричард,  гушнала котенце. Самата картинка се отлепяла от кутията и децата с удоволствие я лепели в личните си тетрадки. А самите кутии били толкова скъпоценни, че след като свършели бонбоните вътре, хората си ги запазвали и държали в тях бижута, ръкавици и пр.

Кутията с шоколадови бонбони донесла невероятен успех на създателите си, проправила си път отвъд границите на Великобритания, а днес всички я познават.

източници:  Тhe Chocolate Journalist ; Cadbury; Wikipedia