BrigadeirosBrigadeiro /от португалски – бригаден командир/ е популярeн шоколадов десерт в Бразилия. Има безброй вариaции, задължителна съставка обаче е шоколада. Може да бъде във вид на бонбон, трюфел, мъфин, фъдч…

За първи път десертът се появява през 1940 г. Името е  препратка към  обръщението “Briagdeiro” /бригадира/ към популярния бразилски политик от миналия век Едуардо Гомез.  Слакдишът е изключително популярен в Бразилия и Португалия и почти винаги  се сервира като десерт за рождени дни.

Традиционно се приготвя от шоколад /какао и  кондензирано мляко. Двете съставки се смесват,  загряват и  бъркат до гладка консистенция.  Оформят се топчета, които се овалват в шоколадови пръчици.   По желание в сместа се добавя масло.

Също така могат да бъдат консумирани не оваляни, с лъжица, могат да се използват като глазура или пълнеж за торти, брауни, мъфини…

Обикновено  Brigadeiro  се сервират с Beijinho /от португалски – малка целувка/, които се също се пригoтвят с кондензирано мляко, като към него се добавят кокосови стърготини и топчетата се  овалват в пудра захар.

Представяме ви рецепта за brigadeiros, преведена от сайта  Daily Meal 

ПродуктиBrigadeiros

  • кондензирано мляко – 400 мл
  • масло – 1 ч. л
  • какао на прах – 6 ч. л
  • шоколадови стърготини  – 500 г

Начин на приготвяне:

Млякото, маслото и какаото се смесват в подходящ съд и се бърка с дървена лъжица  до кипване. Огънят се намалява и сместа се бърка докато започне да се втвърдява (около 10 минути). Охлажда се до стайна температура, покрива се с хартия и се поставя в хладилник за минимум 4 часа. След като се извади от хладилника от нея се оформят топчета, които се овалват в шоколадовите стърготини. Съхраняват се в кутия до три дни след приготвянето им, в противен случай млякото ще кристализира и brigadeiros ще станaт хрупкави.