Шоколадът винаги изненандва. Не толкова отдавна публикувахме статията “Шоколад по, по, най “, където събрахме най-луксозните (и съответно най-скъпи) шоколади по света.  А съвсем скоро попаднахме на още едно  предложение Тоakchocolate.

снимка: toakchocolate.com

снимка: toakchocolate.com

Началото е поставено от американския природозащитник Джери Тот (Jerry Toth) в Еквадор по време на проект в защита на еквадорската тропическа джунгла. Там  Джери и неговия екип откриват диворастящи какаови дървета, облагородяват ги и заапочват да правят шоколад, следвайки насоките, които им дават местните. Малко по-късно в инициативата се включва и австрийския дизайнер Карл Швейцер (Carl Schweizer).

Цената за 50 грамово блокче от този шоколад е 345$, което го прави най-скъп в света (засега). Състава му е комбинация от какао от 14 различни какаови производители в долината  Piedra de Plata, Еквадор от какаовия сорт “Nacional” и тръстикова захар. Предлага се или в кутия от испански бряст (същото дъво се използва при ферментацията на зърната) или в дъбова кутия (същият вид дъб се изполва за отлежаване на френски коняк) в комплект с щипки за хващане (за да не бъде замърсено от кожната мазниа, ако се хване с ръка) и 166 страници брошура. В нея изчерпателно е описан произхода на какаовите зърна, както и ритуала по дегустацията му . В средата на блокчето шоколад е поставено изпечено какаово зърно. подбрано лично от шоколатиерите. Всяко блокче шоколад е уникално и произведено в ограничени бройки – от 100 до 250 бр., в зависимост от реколтата за съответната година. Към момента има налични бройки от 2014 и 2015 г.

 Името “To’ak”  означава “земя/почва” на древен еквадорски диалект.

В каталога на компанията присъства и по евтин вариант за 260$

 

Източник Toak Chocolate