Най-популярните ШОКОЛАДОВИ торти в света са:

„Сахер” 
Торта Сахер Шоколадова торта, типичен десерт от виенската кухня. Създателят ѝ е австриецът Франц Сахер.  Още като момче проявявал интерес към сладкарството, затова през на 14 години започнал работа като стажант-сладкар в придворната кухня на министъра на външните работи Клеменс фон Метерних. Годината била 1830. Две години по-късно,през 1832 г. министърът му наредил да приготви интересен и необичаен десерт за високопоставени гости. Тъй като главният сладкар бил болен, 16-годишният Франц  се заел със задачата и създал неповторима торта с шоколадови блатове и  сладко от мандарини, покрита с шоколадова глазура. Гостите били зашеметени, а тортата прославя и до днес името на създателя си.

 

„Естерхази” 
торта естерхазиДруго бижу на виенската кухня, особено известно в Унгария, Германия и Австрия. Отличителното при тази торта е тънката шоколадова паяжина върху бяла глазура. Тортата е кръстена на унгарския министър на външните работи Пал Антал Естерхази. Историята не дава еднозначен отговор за това дали той е неин автор, или просто много я е обичал. Някои източници твърдят, че тя е създадена от придворния му готвач за рождения ден на сина му.

 

 

 

 

Торта Добуш„Добуш”
Унгарските сладкари подарили на света знаменитата торта „Добуш” по времето, когато все още съществувала Австро-Унгария и работели съвместно с австрийските майстори в кухнята. През 1885 г. на национална изложба за сладкарски изделия Йозеф Добуш създал своя шедьовър – торта от 5 бисквитени блата и един карамелен с шоколадов крем, която не се разваля минимум 10 дни. Рецептата си той публикувал едва през 1906 г., когато се пенсионирал. В съвременна Унгария правят десерта по оригиналния начин. „Добуш” е любимата торта на австро-унгарската императрица Елизабет, съпруга на Франц Йосиф.

 

 

торта шварцвалд„Шварцвалд”
Сметановата торта с вишни се е появила в Германия през 1930 г. Тя е направена от блатове с шоколадови бисквити, напоени обилно със сладък сироп от вишни. Плодът се използва за украса на тортата, заедно с шоколадови стърготини.

 

 

 

 

„Тирамису”Тирамису
Италианците вкарват нежния вкус на маскарпоне в една от най-популярните торти в света. На италиански „тирамису“ означава буквално „ободрѝ ме!“ заради двете си съдържащи кофеин съставки – кафето и какаото. За време на появата му се сочат 60-те година на XX век. „Тирамису” е сред най-разпространените десерти днес. Рецептата му е адаптирана за торти, пудинги, сладоледи и други варианти на десерти.

 

 

 

Торта Гараш„Гараш” 
Една от най-известните шоколадови торти е класическата „Гараш”. Тя радва небцето на по-заможния българин още от началото на века и изглежда, че дори е създадена у нас, когато известната софийска сладкарница на чеха Панах на булевард „Дондуков” преминава в ръцете на унгарци, единият от които се казвал Гараш. За него се предполага, че е и автор на тортата. Изключително сладка, подчертано шоколадовата наслада с орехи и сметана се украсява с наредени в кръг боядисани в зелено бадеми или с кокосови стърготини.

 

 

 

 

Други прекрасни торти, в които обаче липсва шоколад в състава им:
Чийзкейк”Чийзкейк”
Един от най-старите текстове за направа на печива със сирене принадлежат на древногръцкия лекар Аеджимиус, живял преди Хипократ. В изследователски книги се споменава, че първите чийзкейкове са се появили на о-в Самос през VIII-VII в. преди н.е. Известно е също, че такива малки кейкове са били раздавани на атлетите по време на първите Олимпийски игри през 776 г. пр.Хр. В древния Рим десертът е бил много обичан от Юлий Цезар. Оттогава основните продукти за вкусния сладкиш са неизменни – сирене/извара, мед/захар, яйца, малко брашно, стафиди.

 

Торта Павлова„Павлова”

И до днес Нова Зеландия и Австрия спорят за авторството на една от най-прекрасните торти – „Павлова”. Безспорен е фактът, че тя е направена в чест на руската балерина Анна Павлова. Тортата е лека и ефирна като балерината – целувчен блат и пухкава сметана. Отгоре се нареждат свежи ягоди или тропически плодове. Европейският вариант е с малини.

 

 

 

 

Линцер торта”Линцер”
Най-вкусната австрийска торта обаче е може би „Линцр”. Изумителното бадемово изкушение е създадено преди повече от 300 години. Последната и окончателна рецепта е разработена от баварския сладкар Йохан Конрад Фохел, който се преместил да живее в гр. Линц. Хората толкова обикнали тортата му, че го направили почетен гражданин и дори кръстили улица на негово име.