Храна на шампионите, примамка за любителите, изкушение на богатите и фаворит на масите. Това е шоколадът, който белгийците предлагат.

Брюксел

сн: travel.aarp.org

сн: travel.aarp.org

Столицата Брюксел е наложен синоним на шоколадов рай. Неповторимата шоколадова пралина е изобретена тук.  Балотинът също. На централния градски площад Grand Palace започват безброй шоколадови истории, включително и швейцарската.  Музеят на Какаото и Шоколада като магнит привлича туристите.  Брюксел определено е задължителна дестинация, за всеки шокохолик. Ето някои от  шоколадови места в Брюксел, наложили се като градски икони на града.

Godiva

Името на шоколатиерницата е вдъхновено от смелостта на Лейди Годайва .  През 1926 г.  майсторът-шоколатиер Joseph Draps  създава белгийски шоколади с необикновена плътност, високо качество и иконичен стил. Търсейки име за новата линия продукти той се спира на историята за  англосаксонската аристократка, яздила кон гола по улиците на Ковънтри в Англия за да помогне за премахване на потискащия данъка, наложен от съпруга й. За него тя олицетворява непреходна смелост и той без колебание нарича магазина GODIVA.

 

godiva-brusselsGodiva-gold-balotin

Neuhaus

Жан Нойхаус, решава да открие семеен бизнес заедно със свой роднина аптекар. Отварят аптека, която е първата в Европа “фармацевтична сладкарница”, в която се продават не само лекарства, но и шоколадови изделия. Наследникът му Фредерик Нойхаус, през 1895 г. официално регистрира фабриката за сладкиши и шоколад “Нойхаус-Перин”.  През 1912 г. синът на Фредерик, кръстен на дядо си  Жан създава първата шоколадова пралина.  През годинитфабриката и магазинът съхраняват и развиват традициите. Днес “Neuhaus”  е стандарт за белгийски шоколад.

 

Neuhaus neuhaus-products

 

Leonidas

През 1910 г. млад гръцки шоколатиер на име Леонидас Кестекидес пристигнал  в Брюксел от Ню Йорк и останал очарован от града.  Той мечтаел да направи известните белгийски пралини достъпни до всички, без да се налага компромис с качеството им. Затова няколко години по-късно се преместил в столицата на Белгия и започнал да продава пралини директно от прозорец на улицата.

 bonbonniere-coeur-lait-garnisLeonidas

Côte d’or

Тази марка е една от най-известните в света. При създаването й през 1883 г  името и било “Алимента”. Разпознаваема е най-вече зарадо прословутото лого със слончето, заимствано от пощенска марка от Гана. През 1964 г. била прекръстена на Côte d’or, което на френски означава Златен бряг.

Côte d’or Cote_dOr_logo_1024x1024