Париж

French Chocolate BonBons72Шоколадът е любов, а как да се пропусне шоколада в града на любовта?! Навсякъде са пръснати сладкарници и шоколатиерници – в указателя на града наброяват 300. Френска е и заслугата за изкусителния пълнеж на шоколадовите бонбони – финия нежен крем-ганаш. Когато преди няколко века чирак на майстор-шоколатиер без да иска разлял мляко в шоколада, той се опитал да скрие грешката си като усилено разбъркал шоколадът. Майсторът обаче забелязал това и в яда си го нарекъл  “Ganache” – в превод “идиот”.   Все пак опитал злополучната смес и останал възхитен от нея. Така във Франция за пореден път доказват как от дефект се прави ефект.

Michel Cluizel

Един от най-известните шоколатиери в света Michel Cluizel  създава своите bar-to-bean шоколади в града.

michel cluizel

Patrick Rogers

Няма как да се подмине и шоколадовото изкуство на Патрик Роджърс (Patrick Rogers). Зад витрините на шоколадовия му магазин задължително се крият изненади – великанско шоколадово яйце, какаов фермер с реални размери, астронавти, разхождащи се по луната, шоколадови полярни мечки.

Вкусът на шоколадите на Патрик е вдъхновен от майчината кухня и мястото, където е живял като малък. Комбинациите на шоколад с лайм и карамел, лимон и босилек, лимон и мащерка, както и бадем с шам-фъстък са негова отличителна марка. Кутия с неповторими бонбони с дължина един метър е друга негова запазена марка.

 

Debauve & Gallais

В този магазин шоколадът среща историята: Debauve & Gallais е  първият шоколадов магазин в града.  Кралският аптекар на Мария Антоанета – Сюлпис Дебов (Suplice Debouve) – получил задача да подслади лекарствата, които кралицата приемала. Той ги стрил на прах и добавил към тях какао и тръстикова захар. Оформил ги като хапчета и ги занесъл в кралския двор. Кралицата буквално се влюбила в новия вкус и ги нарекла “пистоли” на името на тогавашните златни монети. Аптекарят продължил да създава различни вкусове за “пистолите” на кралицата. През 1800 г. той пожелал да покаже умения си на повече хора и отвoрил първия магазин за шоколад в Париж. Магазинът много бързо станал популярен и доста влиятелни особи се превърнали в редовни клиенти. До 1804 г. шоколатиерниците му вече наброявали шестдесет в цяла Франция. През 1816 г. бил определен за единствения доставчик на шоколадови изделия в кралския двор. През 1819 г. архитектите на Наполеон – Персие и Фонтен (Percier and Fontaine) – проектирали и построили чисто нов магазин за шоколад. Сградата днес е исторически паметник и е определена за историческо наследство. Адресът й е 30 “Rue des Saints-Pères” в Париж. През 1823 г. племенникът на Сюлпис – Антоан Гале (Antoine Gallais) – се присъединил към компанията, която се преименувала на Debauve & Gallais. Двамата шоколатиери създали “здравословен шоколад”, направен от бадемово мляко, ванилия и вода с екстракт от портокалов цвят.

La maison du chocolat 

Според статистиката La Maison du Chocolat е най-известният шоколадов магазин във Франция. Първият магазин на фирмата е отворен на Шанз-Елизе през 1977 г. от майстора-шоколатиер Robert Linxe. Към днешна дата магазините в Париж наброяват 6, като има представител и на международното летище “Шарл Де Гол”. Отличителен за този шоколад е екзотичният вкус – с лимонов, портокалов, джинджифилов аромат или с характерния вкус на копър(?!), розмарин или жасмин. Изкушенията включват още и еклери, френски макаронс, торти и сладолед. Най-известният специалитет на шоколатиерницата е “Figaro Noir” – смес от лешници, бадеми и карамел, покрити с тъмен шоколад.

Salon Du Chocolat

Париж е домакин и на най-известното шоколадово събитие в света – Salon Du Chocolat. Изложението се провежда вече над 20 години в края на м.ноември пред Версайския дворец. Там се събира световният шоколадов елит, който създава невероятен шоколадов спектакъл за присъстващите. Най-очаквано е модното ревю – известни дизайнери, заедно с шоколатиери от цял свят, демонстрират емблематични бутикови дрехи, изцяло направени от шоколад.