В историята и културата на Мексико шоколадът заема достойно място.  Едно от местата в страната, където най-добре може да усетите типичната местна култура и нрави е разположената на южното тихоокеанското крайбрежие, провинция Оаксака (Оахаса).  Шоколадът буквално е вплетен в мексиканските традиции. Там преди  много години древните предшественици били едни от първите, които отглеждали какаови дървета и използвали зърната на плодовете им да направят шоколад.  Местните жители продължават традициите им и в момента е невъзможно турист да се разходи по улиците на града без да се сдобие с чаша горещ шоколад, шоколадов десерт или блокче шоколад.

 oaxaca

Главната улица е Mina Street (Calle Francisco Javier Mina)  и e известна като най-сладката улица в света. На нея, редом с гигантите на мексиканската шоколадова индустрия – Mayordomo, Guelaguetza и La Soledad присъстват и много семейни шоколатиерници, които предлагат шоколад, създаден по стари семейни рецепти.

chocolatessmayordomo

chocobundle_1024x1024

ChocMill1-2juz1d1

Разхождайки се по улицата туристите наблюдават традиционно приготвяне на шоколад по рецепти предавани на ръка от поколения назад във времето. Място, което задължително присъства в програмата на шокохолиците.