Шоколадът е лидер. Не само в изкушението, сладостта и тръпката за още, но и в комбинацията си с други вкусове. Шоколадът обича баланса. Характерът му не позволява в парче от него да преобладава по-агресивен вкус от собствения му вкус. Предназначението на другата съставка, която се откроява във вкуса, е да подсили ароматите в самия шоколад. Това е предизвикателство, с което се справят само най-добрите шоколатиери.  Според сайта The Chocolate Journalist  през 2015-та година най-предпочитаните комбинации с шоколад са били: еспресо, джинджър, хибискус, лавандула и морска сол.

А какви са тенденциите на шоковкусовете за 2016-та година – на един от най-конкурентните пазари в света, където всеки ден се ражда нов, различен вкус? Да видим:

  • снимка: hanleysconfectionery.co.ukШоколад с азиатски вкус – ганаш с мисо, уасаби или соев сос се налага в пълнежите на бонбони и трюфели. Свързващ елемент в тези комбинации е карамелът. Друг популярен източен вкус е комбинацията на шоколад с японския чай матча. Резултатът е изненадващо мек и приятен. В менюто на ресторантите, където се предлага фюжън кухня (обединяваща кулинарни традиции на две или повече националности), клиентите все повече се наслаждават на подобни интригуващи шокоазиатски комбинации.

 

  • raspberrychocoШоколад с малинов вкус – плодов, деликатен, освежаващ.  Тази комбинация е позната и обичана от доста време, а напоследък набира все по-голяма популярност. Лиофилизирани малини с черен шоколад са неустоима комбинация. Подходящи добавки към този вкус са флоралните мотиви – лавандула, роза…

 

  •  Шоколад с вкус на куркума  – пикантен, остър, колоритен. Тези думи с всичка сила се отнасят за индийската кухня. Индийските подправки завладяват шоколадовите лаборатории, където опитни шоколатиери опитват всякакви миксове. Не е за пренебрегване и фактът, че ползите от куркумата са широко рекламирани. В шоколадовия свят се появяват все повече bean-to-bar производители, а биопредложенията им се търсят все повече. Хората, които опитват за първи път шоколад с куркума, остават приятно изненадани от съчетанието.

 

  • cardamomchocoШоколад с вкус на кардамон – билков, цитрусов и силен.  Кардамонът е третата най-скъпа подправка в света (нарежда се след ванилията и шафрана). Отличителният й вкус провокира шоколатиерите да я включат в шоколадов вкус, а резултатът е противоречив – опитващите или се влюбват в него, или категорично не го харесват.

 

  • chocofigШоколад със смокинов вкус – лепкаво, сладко и влажно. Дотук тази комбинация звучи най-приемливо за нас. Не е нова за шоколатиерите, но напоследък набира нова популярност. На пръв поглед изглежда лесна за изпълнение, но трябва да се внимава за пропорциите. Съотношението смокини – захар трябва да е точното, в противен случай резултатът няма да е добър. За консумиращите обаче това е една от най-желаните комбинации на шоколадов вкус.

източници:

Шоколадът е отговорът, The Chocolate Journaslist