През XIII век в Германия почитали  богиня  на име  Еостра. В нейна чест били организирани пищни тържества. Еостра олицетворявала ново начало,  здраве и  плодородие.  Един от нейните символи била красива птица, която неочаквано един ден се превърнала в див заекИ тъй като заекът останал с душа на птица, той продължил  да прави гнезда и да ги пълни с шарени яйца.

easter-rabbit-and-eggs

Според някои легенди местоположението му е неразгадана тайна, но със сигурност обитава уютна хралупа дълбоко под земята, където никой не може да го открие. Там той съхранява запасите си от шарени яйца, шоколадови бонбони и други лакомства. Според други Великденският заек живее някъде в района на Великденския остров, а до дома му има тайна пътека, която криволичи между каменните статуи. Понякога зайчето крие яйцата, а децата трябва да се потрудят, за да ги намерят. Така в САЩ се зародила и друга великденска традиция: лов на яйца. Родителите крият на труднодостъпни места различни по големина, цвят и материал великденски яйца, а задачата на малчуганите е да ги открият

А в Германия, за да направят още по-забавна традицията, за Великден започнали да купуват шоколадови яйца и  шоколадови зайчета, които да крият в къщата и в двора за да могат децата им да ги намират. След известно време немски преселници  занесли тази традиция в Пенсилвания, САЩ. Предприемчиви американци осъзнали потенциала на шоколадовите изкушения и започнали масово производсство. Първият шоколадов заек е произведен от Whitman’s Chocolates през 1842 г. Начинанието било много печелившо, като  към днешна дата ,според Американската Национална Сладкарска  Асоциация ( National Confectioners Association,) ежегодно  за празника се произвеждат  над 90 милиона великденски шоколадови зайчета, като 76% от консумиращите ги клиенти изяждат първо ушите.

 Chocolate-Easter-Bunny

Въпреки че великденското зайче е родено в Европа, масово производство на великденски шоколадови зайчета се появило по-късно в сравнение със САЩ.

На нашият континент най-популярното великденско зайче е на шоколадовата компания Lindt. Ето какво разказват швейцарците за неговата  история:

 ” Златното зайче на LINDT отваря очи към света на шоколада за първи път през 1952 г. Историята ни връща към една от свежите пролетни сутрини на месец март, когато земята все още е покрита със сняг. В една такава сутрин един от Майсторите на шоколада LINDT вижда в градината си малко зайче. Синът му е напълно хипнотизиран при вида на сладкото същество, но веднага започва да плаче, когато то изчезва в храстите.Силно развълнуван от тъгата и разочарованието на сина си, бащата моментално ражда идея: „Трябва да направя зайче като това, само че от шоколад…” Той създал зайчето от най-нежния млечен шоколад на LINDT, дал му опаковка от златисто фолио и завързал грижливо червена панделка със златно звънче около врата му, за да не се загуби отново.„Когато звънчето звънне, лесно можеш да го откриеш”, казал бащата на сина си.И така се родило първото Златно зайче на LINDT! Скоро то се превръща в символ на Великден. Хора на различна възраст навсякъде по света го обожават и неговото появяване е знак за тях, че Великден наближава.”

Собствениците на швейцарската компания се опитват на патентоват шоколадовия си заек, но съда отхвърля искането им, тъй като марките са лишени от отличителен характер.

Bunny Milk

източници:

 Delish.com

 Gourmet.com

Candy USA

Lindt.bg