Шоколадовият трюфел представлява бонбон с вкусна шоколадова обвивка, скрила в себе си възхитителен мек пълнеж.  При консумация се разтапя се в устата постепенно, а вътрешността подсилва вкусовите усещания.   Думата “Truffles”  произлиза  от латинската дума tuber, която се превежда ” изпъкнала бучка”.

Шоколадовите трюфели традиционно се правят от шоколадов ганаш, оформен сферично или конусовидно. Към ганаша може да се добавят плодове, нуга, шоколадов чипс, ментова есенция, маршмелоу, ликьор, шоколадови люспи с различен вкус.. .

Шоколадовите трюфели се появяват през декември 1895 година в град Шамбери, Фанция.  Местен сладкар на име Луи Дюфур приготвял Коледни и Новогодишни сладки. В най-натовареното време на годината му свършил шоколада, но той бил твърде горд за да поиска назаем от други сладкари. В този момент го осенила гениалната идея да смеси сметана, малко ванилия и шоколад на прах, а от сместа оформил малки топчета. За да имат добър външен вид ги потопил в разтопен шоколад и ги покрил с какао на прах. Заради външната прилика с безценните и много редки гъби, бонбоните получили името трюфели.  Трюфелите станали популярни и  благодарение на шоколатиера Антоан Дюфур, който през 1902 година основал в Лондон шоколадовия магазин Prestat. Там и днес могат да се открият популярните трюфели „Наполеон IIÍ” произведени по оригинална рецепта. Също  като истинските трюфели (гъби) и шоколадовите са високо ценени и с неповторим чар. Те стават и признак за социален статус.

Съществуват безброй видове трюфели. Ето някои от тях:

 • Американският трюфел представлява наполовина разрязан бонбон  с яйцевидна форма. съдържащ смес  от натурален и млечен шоколад с висока масленост (в някои случаи втвърдено кокосово масло). За негов създател се смята  шоколатиера от Сан Франциско  Джоузеф Смит . Той до представя  за първи път през 80-те години на 20 век.
 • Канадският вариант на американския трюфел е познат като “Харви трюфел” и съдържа, в допълнение на гореизброените съставки  фъстъчено масло и натрошени грахамови бисквити (повече за “graham cracker”  може да прочетете тук.)
 • Някои производители в САЩ предлагат трюфели във формата на полyлярната  “кошничка с фъстъчено масло”(повече за кошничките тук: peanut butter cups)
 • Европейският трюфел съдържа пълнеж от какао, мляко на прах, захарен сироп и масло- съставки с чиято помощ се получава масленоводна емулсия.
 • Френският трюфел е направен от прясна сметана и шоколад,  поръсен с какао на прах, смени лешници, орехи или други ядки. Той е с малка трайност.
 • Белгийски трюфел представлява пралина от натурален или млечен шоколад с ганаш, маслена  сметана или лешникова (орехова, бадемова..) паста за пълнеж.
 • Шведският трюфел е комбинация от разтопен във врящо мляко със сметана  шоколад. Сместта се излива във форми, преди да бъде поръсена с какао. Подобно на френските, шведските трюфели са малотрайни
 • Веганският трюфел може да има всякаква форма и вкус, като при него млечните продукти са заменени с соево мляко и фъстъчено, орехово масло.
 • Суровият трюфел представлява комбинация от кокосово масло, сурово какао и пресен сироп от якон ( повече инфо за yakon syrup тук)  или свежо агаве, овалян или в настъргани кокосови стърготини , сурово какао и или счукани бадеми.

 

 

Рецепта за фин трюфел „Шоколад”

Необходими продукти за 100 бр. трюфели:

За ганаша:

 • шоколад с най-малко 54% съдържание на какаова маса – 500 г
 • млечен шоколад – 250 г
 • течна сметана – 750 мл

За шоколадовото покритие на трюфелите:

 • натурален шоколад с най-малко 54% съдържание на какаова маса – 500 г
 • какао на прах – 50 г (за овалване на трюфелите)

 Начин на приготвяне:

На ганаша:

Две трети от шоколадите, предназначени за ганаш (във форма „на копчета“ или начупени на малки парченца) се смесват поставени в подходящ съд (ВНИМАНИЕ ! Съдът трбва да е с по-голям обем. Той трябва да събере всички продукти предвидени за направат на ганаш и в него да може спокойно да бъдат разбърквани, без да прелива!), според начина, който ще предпочетете за топенето им. Загряват се на водна баня или в микровълнова фурна, до достигане на температура 45-48°С, като се следи да не надвиши 48°С. След това към тях се добавя останалата една трета неразтопен шоколади, бърка се до хомогенна смес, докато се охлади до 30°С.

Сметаната се загрява отделно, до кипене. Изчаква се да изстине до около 60°С и се изсипва при разтопения шоколад. Бърка се непрекъснато до получаването на фин нежен крем – ганаш. Купата се покрива с найлоново фолио и се слага в хладилник за поне 4 часа, докато сместа се втвърди (трябва да стане като пластилин, да може да се моделира). След като ганашът е охладен, от него се оформят топчета  (трюфели) с диаметър около 3 см. Поставят се в хладилника за около 15 минути, за да стегнат.

На шоколадовото покритие:

Докато ганашът се охлажда, шоколадът, предназначен за покритие се темперира по следния начин:  две трети от него се загрява на водна баня или в микровълнова фурна, до достигане на температура 45-48°С, като се следи да не надвиши 48°С. След това към тях се прибавя останалата една трета неразтопен шоколад и се бърка до хомогенна смес, докато се охлади до 30°С.

Оформяне на трюфелите: 

Оформените от ганаша и охладени  топчета се овалват с ръце в темперирания шоколад и се оставят да стегнат за около 15 минути на стайна температура. Получават се безформени бонбони от фин шоколадов ганаш в тънкостенна шоколадова черупка.

Завършващият акцент е всеки бонбон да бъде овалян в какаото на прах.

Така се приготвят легендарните шоколадови трюфели – безформени и неимоверно вкусни, досущ като истинските.