Да ядеш редовно шоколад и да не остаряваш! Не е ли това мечта на всеки? Мечта, която е на път да се превърне в реалност, благодарение на учени от университетската лаборатория в Кеймбридж.

esthechoc

снимка: lycotec.com

Естешок” (Esthechoc) е иновативен шоколад, наречен “извор на младостта” чийто съставки увеличаватантиоксидантите и циркулцията на кръв в организма, което от своя страна предпазва от образуване на бръчки и поддържа кожата свежа.  След проведени тестове, учените откриват, че блокче “Естешок” с грамаж 7.5 г съдържа същото количество от антиоксиданта  астаксантин (astaxanthin) колкото се намира в порция филе от сьомга, уловена в Аляска. Астаксантина забавя процесите на стареене и понижава появата на бръчки, лунички и старчески петна. Има благоприятно действие върху нервната система.

Същото количество (7.5 г Естешок) съдържа еднакво количесвто полифеноли, колкото в 100 г натурален шоколад и защитава мозъка от влиянието им. Полифенолите  улавят свободните радикали в организма и защитават мозъка.

Освен редукция на излишните килограми, този шоколад помага за подмладяване на кожата с до 30 г. Четри седмичните проведени тестове с доброволци показват понижаване на кожните инфекции, което се обяс=нява с увеличения приток на кръв.  Освен това всяко блокче “Естешок” съдържа 38 kcal, което го прави подходящо за диабетици.

Въпреки положителните резултати от консумацията на “Естешок”, здравните експерти съветват да не се прекалява с него и да се приема разумно количество.  Прекомерната му употреба обезмисля благотворното му действие.

“Естешок” ще бъде представен следващия месец в Лондон по време на  Global Food Innovation Summit. Официална цена на продукта все още не е обявена цената му, въпреки слуховете за прекомерно високата й стойност.

 

Източници: Thejakartapost.com , lycotec.com