През  2018 г.  шоколадовите съставки задължително трябва да  отговарят на високите стандарти на самия шоколад. Манията по суперхраните пък продължава тенденцията от миналата година на комбиниране  на качествен шоколад със плодове, билки и  подправки. Няколко характерни за южна Америка вкусове присъстват в класацията.Да видим:

Аромати и вкусове в шоколада  за 2018 г.

Шоколад с карамелизирано масло

Всички са чували за карамелизирана захар, карамелизирано мляко, но за карамелизирано масло!?
Оказва се че може. И е вкусно. И е плътно, Тоест чудесно допълнение към качествен шоколада, особено с висок % какао.

Шоколад с Джандуя

“Всичко ново е добре забравено старо” – кое по-изкушаващо лакомство ще подкрепи това твърдение, ако не джандуяата? –  Създадена в Торино през 19 в. тя  отново е на дневен ред.

Шоколад с кокосово мляко

Популярността на тази комбинация нараства от 2016 г. насам. Освен неимоверно вкусна, тя е подходяща за хора с непоносимост към лактоза или кожни проблеми. Кокосовото мляко се получава от настърганата сърцевина на кокосовия орех, накисната в гореща вода. Когато се смеси с качествен шоколад резултатът е едновременно наситен плътен и млечен вкус

Шоколад с дъх на лавандула 

Лавандулата е със средиземноморски произход и много силен аромат. В комбинация с шоколад се използва отвара, която напомня необятни слънчеви  планински поляни.

 

Шоколад с чаен екстракт

Популярна комбинация, в основата на която стои екстракт от Индийски чай: комбинация между черен чай, пълномаслено мляко, индийски подправки (кардамон, канела, джинджифил, карамфил, индийско орехче,) и шоколад , Резултатът е леко пикантен шоколад с доста неочакван послевкус.

Шоколад с мача (зелен чай)

В буквален превод Матча означава „чай на прах“. Тази комбинация се наложи в последните години. Матча е висококачествен японски фино смлян зелен чай с вековна история.

 

Шоколад със спирулина

Водораслите са едни от най-интересните създания на природата – от тях се смята, че се е зародил животът на Земята преди три и половина милиарда години. Те са в основата на живота на над един милион биологични вида, включително и на човека. Над 21% от кислорода на планетата се дължи на водораслите, а храната, с която се хранят всички създания, пряко или косвено е свързана с тях.  Едноклетъчните сини водорасли, носещи името Спирулина, са признати за един от най-големите потенциални източници на белтъчини и други жизненоважни хранителни вещества сред растенията. Комбинацията на спирулина  с шоколад може би с е странна за европейския вкус, но източните държави отдавна я познават.

снимка: exploregram.com

Шоколад с лукума

Почитан от древните инки, лукума е  перуански плод, който съдържа в себе си много полезни вещества. Разглеждан като символ на плодородието, лукума е наречен “златото на инките” и има най-различни приложения. Последни изследвания показват, че този плод може да бъде полезен за здравето на кожата, за поддържането на кръвната захар и дори за здравето на сърдечносъдовата система.
Сред ценните вещества, които се съдържат в лукума са бета каротин, желязо, цинк, витамин В3, калций, натрий, желязо, калий, ценни въглехидрати и протеини.

Шоколад с мака

Растението Мака (Maca) расте от хиляди години високо в Андите в областта на Перу. Наричат го “Жен-шен от Перу” или “Виаграта от Перу”, “Растението чудо” или “Храната на 21 век”. Мака (Maca – Lepidium meyenii) е растение, което увеличава издръжливостта, енергията, подсилва имунната система и подобрява здравето на репродуктивната система. Мака (maca) е билка, произхождаща от дъждовните гори в Андите, богата на аминокиселини и има високо съдържание на протеин. Тя подсилва либидото и подобрява функцията на половата система. Мака (Maca) помага при борбата срещу анемията, хроничната умора, импотентността, облекчава симптомите на менопауза и менструални проблеми. Най-същественото предимство на Мака (Maca) е способността да регулира и стимулира хормоналната система, както при мъжете, така и при жените.
Maкa е богата на витамини В, С и Д. Осигурява ни калций, цинк, желязо, магнезий, фосфор и аминокиселини.

Шоколад с горски плодове

Шоколад със сусамов тахан

Това не е чак толкова неочаквана комбинация. Плътността и на шоколада и на тахана са чудесно допълващи се,

 Шоколад с  куркума

Qесто използвана подправка в източната кухня, куркумата е е полезна не само в храненето, но и като лечебно средство. В Индия тя се използва  поне от 2500 години, като вероятно в началото се е използвала основно за боядисване на тъкани в наситени жълти и оранжеви тонове. Активната съставка в куркумата е куркумин, който е познат на учените с противовъзпалителните си качества. Оказва се, че подправкатасе комбинира чудесно с шоколад 🙂 .

Шоколад с чиа

Чия е  представлява дребни и твърди семена, плод на растение, което много наподобява градинския чай, с изключително малки размери. До преди известно време дребните семена на растението са се отглеждали само като декоративен елемент, но с изучаването на техния състав и полезни свойства става ясно, че те могат да бъдат потенциален източник на полезни вещества за организма. Чиа се отглежда  в Мексико, Централна и Южна Америка.

Шоколад с къпини

Шоколад с гъби рейши