photo: callebaut.com

photo: callebaut.com

В света на шоколадът съществуват термини, които могат да са доста объркващи. Например  “Шоколадов ликьор” е почти подвеждащ – алкохолното съдържание на ликьора е 0%.

Single origin chocolate е термин, който все още няма точен превод на български, но равносилен на малцово уиски в света на качествените питиета. Single origin се отнася към “доказано чист произход”, като под “чист” се има предвид един и същ, без  добавки. Концепцията е следната: Single origin  шоколадът е създаден от какаови зърна от един вид (Криоло, Форастеро, Тринитарио…), които са отглеждани на едно и също място, по едно и също време. Качеството на шоколадът зависи от качеството на самите какаовите зърна. В идеалния случай захарта, която подслажда шоколада се прави на същото място. На някои места може да се срещне и под името тероарен (teroir- лат. земя, земен).

Към днешна дата все още не съществува организация с ясни правила, която да сертифицира конкретен производител, затова липсва обективна дефиниция за термина. Въпреки това, наложените имена в шоколадовия бизнес не биха компрометирали качеството на своите предложения, така че може да им вярваме. Пък и все още не сме видели някой да се мръщи как шоколадът му не е със 100%  доказано чист произход.

single-origin-chocolate
При качествените алкохолни предложения се открива аналогия със Single malt whiskey (в България е познато като малцово уиски). При приготвянето му се използва единствено малц (без никакви други съставки), който произхожда от едно място. При него обаче, съществуват традиции, които са се наложили с течение на времето, докато при Single origin шоколадът все още се изграждат.
снимка: http://www.whiskyplease.co.uk

снимка: http://www.whiskyplease.co.uk

 

Най-добрият начин да докажете изключително чистия произход на Вашето блокче шоколад би бил на място Тропика, където шоколадът започва пътешествието си от какаовите дръвчета.
 single-oroginпо материали от “The Chocolate Journalist.com”